Zázvor a jeho pěstování

Zahrada

Přidal monika-kyliankova, dne 22. 06. 2018 ,  0x

Zázvor a jeho pěstování

Zázvor a jeho blahodárné účinky jsou pověstné snad všude na zemi. Zázvor není jen obyčejné koření, je především lékem proti chřipce a rýmě, podporuje trávení a má pozitivní vliv také při léčbě rakoviny. Používá se také na dochucování různých alkoholických i nealkoholických nápojů, zmrzlin a dezertů. Zázvor má opravdu všestranné využití a přesto, že v našich končinách nejsou zcela ideální podmínky pro jeho pěstování, můžete se s námi pokusit tento zázračný kořen vypěstovat.


Odkud se k nám zázvor dostal ?

Zázvor se pěstuje a dováží k nám z Asie, Indie, Číny, Indonésie a západní Afriky. U nás ho seženete v každém supermarketu či vietnamské prodejně. Zázvor je 1,5 metru vysoká rostlina se žlutými květy. Pěstuje se kvůli kořenům, které mají typickou intenzivní ostrou chuť s exotickým nádechem.


Účinky zázvoru

Léčivé účinky zázvoru jsou známé již několik tisíciletí. V Asii je zázvor považován jako základ čínské medicíny. Dá se říct, že je to takový přírodní všelék a mezi jeho hlavní účinky patří:

  • Zmírňuje žaludeční nevolnosti a zlepšuje trávení.
  • Má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti
  • Podporuje chuť k jídlu
  • Pomáhá mírnit příznaky chřipky a nachlazení
  • Zmírňuje bolesti hlavy
  • Zmírňuje těhotenské nevolnosti
  • Působí pozitivně proti cestovním nevolnostem
  • Zpomaluje nádorové bujení
  • Aromatická vůně navozuje pocit štěstí a pomáhá relaxovat
  • Má afrodiziakální účinky


Pěstování zázvoru

V našich klimatických podmínkách bohužel nelze zázvor pěstovat venku na zahradě. Zázvor ke správnému růstu potřebuje stálou teplotu okolo 30°C a větší množství srážek. Přes to ale můžete pěstovat zázvor doma v květináči, nebo ve skleníku.

Co bude potřeba :

  • Čerstvý, neseschlý kořen zázvoru, na kterém jsou vzešlé pupeny
  • Zahradnický substrát s rašelinou
  • Květináč o průměru min 20 cm
  • Skleník, nebo teplá místnost


Jak vysadit zázvor

Ideální doba na vysazení je brzy z jara, ale není to pravidlo. Kupte čerstvý oddenek zázvoru, který má na sobě vzrostlé pupeny. Kořen musí být pevný zdravý neseschlý.

Postup výsadby, krok za krokem:

  • Připravte si květináč naplněný směsí substrátu a rašeliny.
  • Odřízněte část oddenku s pupenem a vložte ho do hlíny tak, aby kořen byl zasypaný a pupeny směřovaly nahoru ven z půdy.
  • Květináč vložte na teplé slunné místo, ideálně do skleníku. Pokud nemáte tuto možnost, nechte květináč na sluníčku za oknem. Udržujte stálou teplotu a vlhkost, po dobu 2-3 týdnu. Za tuto dobu by mělo dojít k vyklíčení a následně k rychlému růstu.
  • Po vyklíčení je vhodné květináč přenést na stinné místo.
  • Každý týden je potřeba zázvor zalévat, nejlépe odstátou vodou pokojové teploty. Zalévejte do spodní misky pod květináčem, ne přímo do hlíny.
  • Každých 14 dnů je vhodné se zálivkou přihnojit běžnými minerálními hnojivy. Pouze na podzim hnojení zastavte a zálivku omezte. Případné zatažené a zaschlé oddenky zázvoru z hlíny odstraňte.
  • Po uplynutí přibližně 6-9 měsíců můžete sklízet první oddenky.


Zázvorový čaj


Na přípravu výtečného a léčivého zázvorového čaje si odřízněte kousek velký přibližně 2 cm v průměru. Oškrabejte slupku a nastrouhejte na větším struhadle, nebo nakrájejte na drobné plátky. Vložte to hrnku a zalijte vařící vodou a nechte louhovat asi 10 minut. Po té čaj přeceďte a podle chuti přidejte med, šťávu z citronu, skořici či hřebíček. Pijte vlažný. Připravte si krabici kapesníku, zaručujeme, že tento zázvorový čaj protáhne i ten nejvíc ucpaný nos.


Zázvorová limonáda

Podobně jako čaj připravíte i zázvorovou limonádu, kterou můžete popíjet jako osvěžující letní nápoj plný vitamínu a zdraví prospěšných látek. Nastrouhejte část zázvorového oddenku. Na 1 litr limonády postačí přibližně 2-3 cm zázvoru. Zalijte malým množstvím vařící vody a nechte louhovat. Přeceďte a přidejte podle chuti cukr. Nechte vychladnout. Vzniklý sirup dolijte studenou vodou nebo sodovkou, můžete přidat led a váš lahodný, osvěžující nápoj je na světě.


Kandovaný zázvor jako první pomoc při nachlazení

Kandovaný zázvor je nejen originální pochoutka, ale hlavně první pomoc při nachlazení.

Postup výroby kandovaného zázvoru:

  • Kořen zázvoru oškrabejte a nakrájejte na kostičky, nebo plátky.
  • Vložte do vody a zhruba půl hodiny vařte v čisté vodě.
  • V malém množství vody si rozpusťte cukr (dejte tolik cukru, kolik váží použitý zázvor) a nalijte k zázvoru. Vařte ještě půl hodiny, část vody se odpaří a zázvorové kousky jakoby zesklovatí.
  • Vyndejte kousky zázvoru a obalte v cukru. Po té nechte usušit na vzduchu, v sušičce na ovoce, nebo v troubě.
  • Vodu, ve které se zázvor vařili, můžete využít k přípravě zázvorového nápoje.

Další článek


Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.