Zázvor a jeho pěstování
Přidal monika-kyliankova, dne 1. 04. 2020 , 0x

Zázvor a jeho blahodárné účinky jsou pověstné snad všude na zemi. Zázvor není jen obyčejné koření, je především lékem proti chřipce a rýmě, podporuje trávení a má pozitivní vliv také při léčbě rakoviny. Používá se také na dochucování různých alkoholických i nealkoholických nápojů, zmrzlin a dezertů. Zázvor má opravdu všestranné využití a přesto, že v našich končinách nejsou zcela ideální podmínky pro jeho pěstování, můžete se s námi pokusit tento zázračný kořen vypěstovat.
Odkud se k nám zázvor dostal ?
Zázvor se pěstuje a dováží k nám z Asie, Indie, Číny, Indonésie a západní Afriky. U nás ho seženete v každém supermarketu či vietnamské prodejně. Zázvor je 1,5 metru vysoká rostlina se žlutými květy. Pěstuje se kvůli kořenům, které mají typickou intenzivní ostrou chuť s exotickým nádechem.
Účinky zázvoru
Léčivé účinky zázvoru jsou známé již několik tisíciletí. V Asii je zázvor považován jako základ čínské medicíny. Dá se říct, že je to takový přírodní všelék a mezi jeho hlavní účinky patří:
- Zmírňuje žaludeční nevolnosti a zlepšuje trávení.
- Má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti
- Podporuje chuť k jídlu
- Pomáhá mírnit příznaky chřipky a nachlazení
- Zmírňuje bolesti hlavy
- Zmírňuje těhotenské nevolnosti
- Působí pozitivně proti cestovním nevolnostem
- Zpomaluje nádorové bujení
- Aromatická vůně navozuje pocit štěstí a pomáhá relaxovat
- Má afrodiziakální účinky
Pěstování zázvoru
V našich klimatických podmínkách bohužel nelze zázvor pěstovat venku na zahradě. Zázvor ke správnému růstu potřebuje stálou teplotu okolo 30°C a větší množství srážek. Přes to ale můžete pěstovat zázvor doma v květináči, nebo ve skleníku.
Co bude potřeba :
- Čerstvý, neseschlý kořen zázvoru, na kterém jsou vzešlé pupeny
- Zahradnický substrát s rašelinou
- Květináč o průměru min 20 cm
- Skleník, nebo teplá místnost
Jak vysadit zázvor
Ideální doba na vysazení je brzy z jara, ale není to pravidlo. Kupte čerstvý oddenek zázvoru, který má na sobě vzrostlé pupeny. Kořen musí být pevný zdravý neseschlý.
Postup výsadby, krok za krokem:
- Připravte si květináč naplněný směsí substrátu a rašeliny.
- Odřízněte část oddenku s pupenem a vložte ho do hlíny tak, aby kořen byl zasypaný a pupeny směřovaly nahoru ven z půdy.
- Květináč vložte na teplé slunné místo, ideálně do skleníku. Pokud nemáte tuto možnost, nechte květináč na sluníčku za oknem. Udržujte stálou teplotu a vlhkost, po dobu 2-3 týdnu. Za tuto dobu by mělo dojít k vyklíčení a následně k rychlému růstu.
- Po vyklíčení je vhodné květináč přenést na stinné místo.
- Každý týden je potřeba zázvor zalévat, nejlépe odstátou vodou pokojové teploty. Zalévejte do spodní misky pod květináčem, ne přímo do hlíny.
- Každých 14 dnů je vhodné se zálivkou přihnojit běžnými minerálními hnojivy. Pouze na podzim hnojení zastavte a zálivku omezte. Případné zatažené a zaschlé oddenky zázvoru z hlíny odstraňte.
- Po uplynutí přibližně 6-9 měsíců můžete sklízet první oddenky.
Zázvorový čaj
Na přípravu výtečného a léčivého zázvorového čaje si odřízněte kousek velký přibližně 2 cm v průměru. Oškrabejte slupku a nastrouhejte na větším struhadle, nebo nakrájejte na drobné plátky. Vložte to hrnku a zalijte vařící vodou a nechte louhovat asi 10 minut. Po té čaj přeceďte a podle chuti přidejte med, šťávu z citronu, skořici či hřebíček. Pijte vlažný. Připravte si krabici kapesníku, zaručujeme, že tento zázvorový čaj protáhne i ten nejvíc ucpaný nos.
Zázvorová limonáda
Podobně jako čaj připravíte i zázvorovou limonádu, kterou můžete popíjet jako osvěžující letní nápoj plný vitamínu a zdraví prospěšných látek. Nastrouhejte část zázvorového oddenku. Na 1 litr limonády postačí přibližně 2-3 cm zázvoru. Zalijte malým množstvím vařící vody a nechte louhovat. Přeceďte a přidejte podle chuti cukr. Nechte vychladnout. Vzniklý sirup dolijte studenou vodou nebo sodovkou, můžete přidat led a váš lahodný, osvěžující nápoj je na světě.
Kandovaný zázvor jako první pomoc při nachlazení
Kandovaný zázvor je nejen originální pochoutka, ale hlavně první pomoc při nachlazení.
Postup výroby kandovaného zázvoru:
- Kořen zázvoru oškrabejte a nakrájejte na kostičky, nebo plátky.
- Vložte do vody a zhruba půl hodiny vařte v čisté vodě.
- V malém množství vody si rozpusťte cukr (dejte tolik cukru, kolik váží použitý zázvor) a nalijte k zázvoru. Vařte ještě půl hodiny, část vody se odpaří a zázvorové kousky jakoby zesklovatí.
- Vyndejte kousky zázvoru a obalte v cukru. Po té nechte usušit na vzduchu, v sušičce na ovoce, nebo v troubě.
- Vodu, ve které se zázvor vařili, můžete využít k přípravě zázvorového nápoje.
Komentáře:
Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.