Zázvor a jeho pěstování

Zázvor a jeho blahodárné účinky jsou pověstné snad všude na zemi. Zázvor není jen obyčejné koření, je především lékem proti chřipce a rýmě, podporuje trávení a má pozitivní vliv také při léčbě rakoviny. Používá se také na dochucování různých alkoholických i nealkoholických nápojů, zmrzlin a dezertů. Zázvor má opravdu všestranné využití a přesto, že v našich končinách nejsou zcela ideální podmínky pro jeho pěstování, můžete se s námi pokusit tento zázračný kořen vypěstovat.

 Odkud se k nám zázvor dostal

Zázvor se pěstuje a dováží k nám z Asie, Indie, Číny, Indonésie a západní Afriky. U nás ho seženete v každém supermarketu či vietnamské prodejně. Zázvor je 1,5 metru vysoká rostlina se žlutými květy. Pěstuje se kvůli kořenům, které mají typickou intenzivní ostrou chuť s exotickým nádechem.

Účinky zázvoru

Účinky zázvoru jsou známé již několik tisíciletí. V Asii je zázvor považován jako základ čínské medicíny. Dá se říct, že je to takový přírodní všelék a mezi jeho hlavní účinky patří:

  • Zmírňuje žaludeční nevolnosti a zlepšuje trávení.
  • Má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti
  • Podporuje chuť k jídlu
  • Pomáhá mírnit příznaky chřipky a nachlazení
  • Zmírňuje bolesti hlavy
  • Zmírňuje těhotenské nevolnosti
  • Působí pozitivně proti cestovním nevolnostem
  • Zpomaluje nádorové bujení
  • Aromatická vůně navozuje pocit štěstí a pomáhá relaxovat
  • Má afrodiziakální účinky

Pěstování zázvoru

V našich klimatických podmínkách bohužel nelze zázvor pěstovat venku na zahradě. Zázvor ke správnému růstu potřebuje stálou teplotu okolo 30°C a větší množství srážek. Přes to ale můžete pěstovat zázvor doma v květináči, nebo ve skleníku.

Co bude potřeba

  • Čerstvý, neseschlý kořen zázvoru, na kterém jsou vzešlé pupeny
  • Zahradnický substrát s rašelinou
  • Květináč o průměru min 20 cm
  • Skleník, nebo teplá místnost

Jak vysadit zázvor

    1. Ideální doba na vysazení je brzy z jara, ale není to pravidlo. Kupte čerstvý oddenek zázvoru, který má na sobě vzrostlé pupeny. Kořen musí být pevný zdravý neseschlý.
    2. Připravte si květináč naplněný směsí substrátu a rašeliny.
    3. Odřízněte část oddenku s pupenem a vložte do hlíny tak, aby kořen byl zasypaný a pupeny směřovaly nahoru ven z půdy.
    4. Květináč vložte na teplé slunné místo, ideálně do skleníku. Pokud nemáte tuto možnost, nechte květináč na sluníčku za oknem. Udržujte stálou teplotu a vlhkost, po dobu 2-3 týdnu. Za tuto dobu by mělo dojít k vyklíčení a následně k rychlému růstu.
    5. Po vyklíčení je vhodné květináč přenést na stinné místo.
    6. Každýdýden je potřeba zázvor zalévat, nejlépe odstátou vodou pokojové teploty.  Zalévejte do spodní misky pod květináčem, ne přímo do hlíny.
    7. Každých14 dnů je vhodné se zálivkou přihnojit běžnými minerálními hnojivy. Pouze na podzim hnojení zastavte a zálivku omezte. Případné zatažené a zaschlé oddenky zázvoru z hlíny odstraňte.
    8. Pouplynutí přibližně 6-9 měsíců můžete sklízet první oddenky.

Zázvorový čaj

Na přípravu výtečného a léčivého zázvorového čaje si odřízněte kousek přibližně 2 cm velký. Oškrabejte slupku a nastrouhejte na větším struhadle, nebo nakrájejte na drobné plátky. Vložte to hrnku a zalijte vařící vodou a nechte louhovat asi 10 minut. Po té čaj přeceďte a podle chuti přidejte med, šťávu z citronu, skořici či hřebíček. Pijte vlažný. Připravte si krabici kapesníku, zaručujeme, že tento zázvorový čaj protáhne i ten nejvíc ucpaný nos.

Zázvorová limonáda

Podobně jako čaj připravíte i zázvorovou limonádu, kterou můžete popíjet jako osvěžující letní nápoj plný vitamínu a zdraví prospěšných látek. Nastrouhejte část zázvorového oddenku. Na 1 litr limonády postačí přibližně 2-3 cm zázvoru. Zalijte malým množstvím vařící vody a nechte louhovat. Přeceďte a přidejte podle chuti cukr. Nechte vychladnout. Vzniklý sirup dolijte studenou vodou nebo sodovkou, můžete přidat led a váš lahodný, osvěžující nápoj je na světě.

Kandovaný zázvor jako první pomoc při nachlazení

Kandovaný zázvor je nejen originální pochoutka, ale hlavně první pomoc při nachlazení.

  • Kořen zázvoru oškrabejte a nakrájejte na kostičky, nebo plátky.
  • Vložte do vody a zhruba půl hodiny vařte v čisté vodě.
  • V malém množství vody si rozpusťte cukr (dejte tolik cukru, kolik váží použitý zázvor) a nalijte k zázvoru. Vařte ještě půl hodiny, část vody se odpaří a zázvorové kousky jakoby zesklovatí.
  • Vyndejte kousky zázvoru a obalte v cukru. Po té nechte usušit na vzduchu, v sušičce na ovoce, nebo v troubě.
  • Vodu, ve které se zázvor vařili, můžete využít k přípravě zázvorového nápoje.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *